GRADNJA KUĆE – korak po korak

Imati vlastitu kuću san je većine od nas. Život u kući ima svoje prednosti – osjećaj neovisnosti, ali kuća isto tako traži gospodara da upravlja s njom. Dakle, imati vlastitu kuću je istovremeno primamljivo i izazovno. Poznato je da se postupak gradnje kuće može biti složen, stoga vam u nastavku predstavljamo korake tj. etape u gradnji kuće koje vas čekaju na putu ka ostvarenju vašeg sna – kuće iz snova.

1. KORAK - Građevinsko zemljište

Ako posjedujete zemljište ili planirate kupiti zemljište za gradnju kuće, najprije provjerite je li dopuštena gradnja. Prvi korak koji je potrebno napraviti je provjeriti namjenu parcele u prostornom planu vaše općine odnosno grada. Za više informacija o tome što se na određenom prostoru smije, a što ne smije graditi odnosno koje su vam dozvole za to potrebne, možete se obratite nadležnom uredu za graditeljstvo i prostorno uređenje u vašem mjestu.

2. KORAK - Građevinska dokumentacija

Saznali ste da na zemljištu možete graditi kuću? Sljedeći korak je ishođenje potrebne građevinske dokumentacije. U ovom fazi prikupljaju se svi dokumenti, dozvole i odobrenja, te definiraju specifikacije vaše obiteljske kuće. Zahtjev za izdavanje građevinske dozvole podnosi investitor, a potrebno ga je uputiti nadležnom uredu za graditeljstvo i prostorno uređenje u mjestu gdje se planira gradnja. Nezaobilazni stručnjaci u ovoj fazi su: ovlašteni arhitekti i geodeti.

3. KORAK - Izrada temelja, podruma, kata i krova

Dobili ste građevinsku dozovu za vašu buduću kuću? Početak građenja dužni ste pisano prijaviti nadležnom uredu za graditeljstvo i prostorno uređenje najkasnije u roku od osam dana prije početka građenja. Sljedeći korak je postava zaštitne ograde oko gradilišta i dovoz potrebne opreme, mehanizacije i materijala. Prije nego zakucamo prvi čavao na gradilištu potrebno je napraviti iskolčenje kuće što podrazumijeva određivanje točnog mjesta na građevnoj čestici na kojem će se graditi objekt. Iskolčenje objekta izrađuje ovlašteni geodet.

Palimo strojeve i krećemo s gradnjom kuće!

Prvo krećemo sa zemljanim radovima – priprema zemljane podloge odnosno iskop i ravnanje terena za izradu temelja i podruma. Tijekom izrade temelja, potrebno je izolirani podzemni dio temelja i postaviti horizontalne elemente kanalizacije odnosno cijevi za odvod vode.
Sljedeći korak obuhvaća zidanje vanjskih zidova, izradu stropova i betoniranje stepenica i balkona. Po završetku ovih radova doći ćemo do izrade krova, dimnjaka te ugradnje krovnih prozora. Ova faza izgradnje kuće predstavlja ROH-BAU izgradnju kuće. Izračun cijena gradnje kuće po m2 (metru kvadratnom) odnosno etapama, možete okvirno saznati korištenjem našeg kalkulatora. Potrebno je samo unijeti površinu odnosno kvadraturu pojedine etaže kuće i u par koraka možete saznati cijene gradnje kuće.

4. KORAK - Instalacije vode, kanalizacije, struje, plina

U četvrtom koraku gradnje kuće, usredotočit ćemo se na izvedbu instalaterskih radova – električne instalacije, voda, kanalizacija i plin. Nakon ugradnje instalacija potrebno je iste testirati.
U međuvremenu ugradit ćemo svu vanjsku PVC/ALU ili drvenu stolariju (ulazna vrata, prozori, balkonska vrata i stijene).

5. KORAK - Završni radovi – uređenje interijera i eksterijera

Nakon što smo „zatvorili kuću“ nastavljamo s građevinskim radovima u kući i izvan kuće. Ovi radovi uključuju, između ostalog:
• zidanje pregradnih zidova (šuplja opeka, siporex blok, rigips – knauf),
• izrada spuštenih stropova,
• podopolagački radovi (izrada estriha, polaganje podova – parket, laminat, kamen),
• keramičarski radovi (postava keramike u kupaoni, kuhinji, hodniku, na balkonima),
• ugradnja opreme za grijanje (bojler, radijatori, kamin),
• ugradnja sobnih vrata,
• montaža opreme u kupaonici,
• uređenje potkrovlja,
• soboslikarski i ličilački radovi (bojanje zidova),
• ugradnja rasvjete, električnih utičnica, portafona, kamera,
• fasaderski radovi – termo izolacije (kamena vuna, stiropor – polistiren),
• uređenje eksterijera (kocke, kamen, rubnjaci, ograde) i
• ostali završni radovi u graditeljstvu.

Nakon završetka petog koraka gradnje kuće, vaša kuća se nalazi u fazi “ključ u ruke”. Sve instalacije su u funkciji i spremne su za korištenje kao i prostorije u kući.

Sad je vrijeme je da mi generalno očistimo gradilište, odvezemo viškove materijala, opremu i alate.

6. KORAK - Uporabna dozvola

Gradnja kuće je gotova. Što sad? Prije useljenja u kuću potrebno je ishoditi energetski certifikat i uporabnu dozvolu. Energetski certifikat izrađuju ovlaštene osobe za energetsko certificiranje. Zahtjev za izdavanje uporabne dozvole podnosi investitor, odnosno vlasnik kuće, nadležnom tijelu za upravne poslove graditeljstva. U pravilu, uporabna dozvola za građevinu izgrađenu, odnosno radove izvedene na temelju glavnog projekta/građevinske dozvole izdaje se u roku od osam dana od dana obavljenoga tehničkog pregleda ako se utvrdi da je ispunjeni svi uvjeti.

7. KORAK - Održavanje kuće

Nakon što ste dobili uporabnu dozvolu za kuću, počinje nove etapa u vašem životu. Kao vlasnik kuće odgovorni ste za njezino održavanje jer želite da vam pruža udobnost za cijelo vrijeme korištenja. U slučaju oštećenja građevine zbog kojeg postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, okoliš ili stabilnost tla, vlasnik kuće dužan je poduzeti hitne mjere za otklanjanje opasnosti.

Zašto izabrati upravo nas?

U više od 18 godina iskustva u građevini, gradnji kuća, niskogradnji ostali smo fukusirani na zadovoljstvo naših klijenata. Pružamo profesionalnu uslugu gradnje kuće (roh bau, visoki rob bau, ključ u ruke).

Građevina je ono čemu smo posvećeni i to najbolje znamo raditi . Možete s pouzdanjem nam povjeriti izgradnju kuće, adaptacije stana, adaptacija kuće, izrada termo fasade, izradu krova i druge građevinske usluge.

Vodeće iskustvo

Građevina je ono čemu smo posvećeni i to najbolje znamo raditi

Briljantan tim

Kreativnost i profesionalnost

Komplentna solucija

100% Kvaliteta

6 GLAVNIH RAZLOGA ZAŠTO IZABRATI BAŠ NAS

Financijska odgovornost prema klijentu
Vrhunska kvaliteta izvedenih radova
Stvaramo dodatnu vrijednost vašoj nekretnini
Ugrađujemo najbolje materijale, provjerenih partnera
Gradimo u zadanom roku
Fokusirani smo na zadovoljstvo klijenata
0
GODINA ISKUSTVA
0
ZADOVOLJNIH KLIJENATA
0
IZVRŠENIH PROJEKATA

POŽURI! KONTAKTIRAJTE NAS DANAS I DOBITE

BESPLATNU PONUDU